woensdag 25 oktober 2017

Echnaton en Putin: Terugkeer van de Mummie

Wie de Russische politiek wil begrijpen moet vooreerst snappen dat Rusland zichzelf altijd heeft beschouwd als rechtmatige voortzetter van het Oost-Romeinse of Byzantijnse rijk. De dubbelkoppige adelaar is zowel het wapen van Rusland als van Byzantium en verbindt beide rijken over de tijd heen. De stad Byzantium kreeg later de naam Constantinopel en is nu het huidige Istanbul. De laatste titulaire Imperator Constantinopolitanus was Andreas Palaeologus die in 1502 stierf. Zijn zuster Sophia was gehuwd met grootvorst Ivan III van Moskou die zichzelf een jaar na de geboorte van hun zoon de titel 'Tsaar van Rusland' gaf. Hij beschouwde Moskou als het Derde Rome (na Rome zelf en Byzantium/Constantinopel) en zijn imperium als een voortzetting van het Byzantijnse Rijk. Van dit imperium is Putin de leider.

Het Oost-Romeinse rijk verschilde qua cultuur hemelsbreed van het oorspronkelijke, West-Romeinse rijk met als hoofdstad Rome. Rome stond voor een pragmatische, tolerante en rationele levenshouding die gekoppeld was aan een democratische bestuursvorm. Byzantium daarentegen kenmerkte zich door een weelderig hofleven, vergoddelijking van de keizer en een absolute machtsvorm waarin kerk en staat verenigd waren.

Deze cultuurkenmerken had het Byzantijnse rijk overgenomen van de Perzische beschaving waarmee het een belangrijk cultuurgebied deelde, namelijk het huidige Turkije, Syrie, Iran, Israel, de Egyptische Nijldelta en Libie. Het Oost-Romeinse rijk vormt in veel opzichten de opvolging van de Perzische beschaving. Daarmee is een belangrijk verband gelegd tussen Rusland en dit grote cultuurgebied. Nu dit gebied het toneel is geworden van grote conflicten en afschuwelijke oorlogen, beantwoordt Rusland aan haar historische roeping en laat Putin zijn invloed gelden. De Russische president is als opperbevelhebber van het Rode Leger de belangrijkste factor geworden in de regio. Binnen Rusland zelf heeft Putin natuurlijk al jaren de absolute macht.

Het oudste voorbeeld van een vergoddelijkte machthebber is de Egyptische farao. Dit gold zeker voor farao Amenhotep IV. Deze farao deed het ondenkbare: hij schafte het Egyptische veelgodendom af, vestigde het monotheisme met zonnegod Aton als symbool van de enige godheid en iinstalleerde zichzelf als Opperpriester.
Aton, de zonneschijf, erkende hij als het symbool van de ene godheid, de grondslag van het leven zelf, het symbool van licht, waarheid en vreugde. Daarmee bracht hij een revolutie in het religieuze denken tot stand (vergelijkbaar met de wetenschappelijke revolutie door Copernicus 28 eeuwen later) en verenigde hij de wereldlijke en religieuze macht in zichzelf. Ook hernoemde hij zichzelf tot Echnaton (toegewijd aan of zoon van de zonnegod). Er zijn voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat Echnaton de grondlegger is van het Joodse en vervolgens het Christelijke monotheïsme. Er is dus via het Oost-Romeinse rijk zelfs een directe lijn tussen het oude Egypte en het huidige Rusland, tussen Echnaton en Putin.


De afstamming van Putin is op zich al een mysterie. De genealogie komt niet verder dan zijn grootvader Spiridon Putin. Je zult tevergeefs op internet zoeken naar een ander met de naam Putin. Mogelijk stamt de familie Putin af van de Putyanin clan, één van de oudste clans in de Russische geschiedenis en alleen om die reden al van adellijk niveau. In dat geval is het heel waarschijnlijk dat de familie gelinkt kan worden aan vele adelijke families in Europa.

Wat verder opvalt is dat Putin zeer goede relaties onderhoudt met de Joodse Chabad beweging. De beweging heeft invloed in het Kremlin (sommige olichargen zijn Chabad aanhangers) en in de Russische gemeenschap (Putin heeft als opperrabbijn in Rusland een Chabad-lid benoemt)*. Nog weer een aanwijzing voor het bestaan van zeer oude verbanden.

*Overigens heeft deze beweging tegenwoordig ook vaste voet aan de grond in de VS; Trump's joodse schoonzoon Jared Kushner is lid van Chabad.

dinsdag 27 juni 2017

Housten, we have a question

Sinds zondag 7 mei het onbemande ruimtevliegtuigje X-37B landde in Kennedy Space Center doen er veel geruchten de ronde over geheime missies van de NASA. Maar voor een geheime missie doet NASA wel heel veel moeite om het bestaan van dit toestel wereldkundig te maken; van een overload aan foto's tot de tekst 'Home of the X37-B’ op de hangar. Maar goed, je kunt een geheim ook evengoed (of beter) in de publieke ruimte verbergen door er heel open en luchtig over te doen, overeenkomstig de boodschap 'hier is niets aan de hand'. En misschien is dat ook wel zo.
Toch geeft de bijgevoegde foto weer reden voor vragen: wat zweeft daar onder het ISS? Het vaartuig ziet eruit als een typisch NASA product, maar de vormgeving met 2 driehoekige compartimenten waartussen een andersoortige module zit is mij onbekend. Of is het een object dat 'gewoon' van het ISS is afgevallen of door de astronaut is verloren en dat in werkelijkheid veel kleiner is dan het lijkt?

zaterdag 27 mei 2017

Filosofie is de autobiografie van ons lichaam

Alle filosofie is niets anders dan de zelfbevestiging van het lichaam in diens relatie tot de wereld in een specifiek moment van de geschiedenis.

vrijdag 26 mei 2017

The Lucifer Project

Does Jupiter finally fulfill the destiny denied it by nature as what some astronomers have termed a "failed star"?

Past Mars there's not enough sunlight to provide the power a spacecraft needs, and so NASA (and other space exploring organizations) use radioisotope thermoelectric generators (RTG). These generators convert the heat released by the decay of a plutonium into electricity as power source.

Nasa has deliberately crashing Galileo and Cassini in Jupiter during their final mission in respectively 2003 and 2017. Some people belief that the plutonium from the RTG can create a nuclear chain reaction, turning the failed star Jupiter into a real small star.

According to the theory, this new star brings life to its constellation of Earth-like moons, becoming a solar system within a solar system. After which the people of Earth will have two suns in the sky.


The photo of Jupiter was made with the help of the infrared camera / spectrometer of the Juno space probe. This instrument maps the temperature distribution into the atmosphere of Jupiter. (S.J. Bolton et al., Science (2017)).

woensdag 24 mei 2017

Aan de waterkant

We hebben een volkomen ontoereikende ervaring van het universum omdat we blind zijn voor de ruimte tussen de dingen. Daar houden we ons gewoon niet mee bezig. Zodra het om ons dagelijkse leven gaat zullen we hooguit accepteren dat de loze ruimte bestaat uit lucht. Lastiger wordt het al buiten de aarde: dan is het gewoon 'ruimte'. Toch is de ruimte het meest vergeten onderdeel van onze waarneming. En zoals een goede rechercheur weet: het gaat bij een case niet alleen om wat er is of wat je ziet, maar ook om wat er ontbreekt.

Alle ruimte, of het nu op aarde is of daarbuiten, is in wezen energie in de vorm van straling en transmitters (plasma) daarvan. En alle leven en alle dingen zijn energie in een of andere staat van transformatie. In die zin is alles een. Zodra je geest dat eenmaal geaccepteert heeft, kun je het universum ervaren als een continuum van in en uit elkaar vloeiende vormen van welk proces tijd de duur is. Denk aan een lava-lamp uit de jaren 70 of het effect van moderne time-lapse fotografie. Om zover te komen moet je vooreerst afstand doen van taal.

Woorden zijn in essentie begrenzend want benoemend, en daarom kan geen enkele taal ooit dit proces als proces beschrijven, noch de werkelijkheid. Dat vormt de reden waarom mystici stil zijn of, zoals goede dichters en filosofen, proberen om taal vloeibaar te maken, beweging te laten uitdrukken.

'Das Kommende in seinem Kommen wird erfahren und bewahrt im Dichten. Der geschichtlich gründende Geist muβ daher zuerst seine Stätte finden im "Mut" des Dichters.'
(Martin Heidegger, Gesamt Ausgabe 53, 160).

De mensen verstoppen zich onder hun schedel en turen angstig door hun ogen naar buiten. De wereld is een verwarrende plaats waar woorden werken als bezweringen die de wereld onder controle lijken te brengen. Maar woorden zijn geen dingen. En dingen zijn slechts toestanden. De chaos huist onder elk woord als onkruid onder het plaveisel.

Verlaat je schuilplaats. Breng je geest tot zwijgen en kom los van alle taal en alle begrenzing. Als het lukt om mee te gaan in het nu, vertraagt de beleving van de tijd en ervaar je constante verandering. Als je geest niet terugdeinst voor de overweldigende ervaring, als je de angst weerstaat om je verstand met al zijn taal te verliezen, dan zul je werkelijkheid ervaren zoals zij werkt.

zaterdag 22 april 2017

In Memoriam


De mens bestaat naast zijn fysieke lichaam uit een astraal lichaam. Dit laatste wordt gevormd door alle herinneringen die het individu heeft opgedaan tijdens zijn leven. Bij de dood wordt de mens onttrokken aan de tijd en komen er geen nieuwe momenten of herinneringen meer bij. In de computerindustrie kennen we een vergelijkbaar fenomeen, dat van het image. Een image is een exacte replica van de laatste inhoud van het computergeheugen. Het woord 'image' vindt zijn oorsprong in het Latijnse imitari, wat imiteren betekent. En in feite dekt deze betekenis precies de lading van het astrale lichaam: dit imiteert de oorspronkelijke persoonlijkheid. De persoonlijkheid zelf huist niet meer op aarde; voor alle vragen ten aanzien van de eventuele toestand van de persoonlijkheid na het aardse leven kan ik slechts naar de grote religies verwijzen.

Mensen die claimen contact te maken met overleden personen hebben in feite ook (alleen) contact met het image of de verzameling herinneringen en als zodanig zal de overledene ook tot hem 'spreken': in herinneringsbeelden die hun herkomst hebben in het verleden. Van de tijd na het overlijden van de persoon heeft het astrale lichaam geen weet.

Vogels nemen in diverse mythologieën rondom leven, dood en herinnering een belangrijke plaats in. Bijvoorbeeld in de Finse mythologie die haar herkomst vindt rond 15.000 tot 10.000 v. Chr. In het boek de Kalevala vervoeren vogels de ziel naar het lichaam op het moment van de geboorte, en brengen zij het weer weg op het moment dat een mens sterft. De ziel huist op een plek genaamd Linnunrata, "Huis van de vogels". Deze naam Linnunrate verwijst naar de Melkweg, maar zij wordt ook gebruikt in de betekenis van een warme regio waar vogels verblijven tijdens de winter. In sommigen gebieden was het gebruikelijk om een houten vogelfiguur in de buurt te hebben om te voorkomen dat de ziel ontsnapte tijdens het slapen. Deze Sielutintu, "de ziel-vogel", voorkwam dat de ziel verdwaalde in de "paden der dromen".

Op een heel andere plek op aarde ontstaat in de ijzertijd (1000 tot 500 v. Chr.) het Koninkrijk van Samaria en Judea als autonome provincie van het Perzische Rijk. Yahweh was de nationale god van dit koninkrijk. Op een drachme uit deze periode wordt Yahweh uitgebeeld op een gevleugelde troon en in zijn hand houdt hij een vogel. Deze vogel vertoont een vreemde gelijkenis in houding en mimiek met de vogel van Lascaux. Mogelijk is deze vogel een duif.
Drachme uit de perzische provincie Samaria/Judea

Later kent de Noorse mythologie de twee raven van Odin genaamd Muninn en Huginn. Zij staan voor respectievelijk de gedachte en het geheugen. De naam Hugin is etymologisch verwant aan de Nederlandse woorden geheugen en heugen. De naam Muninn is etymologisch verwant aan het Nederlandse woord "menen" en het Engelse woord mind.

In het Christendom ten slotte kennen we het verschijnsel van de Palmpasenstok. Bovenop de stok, die de vorm heeft van een kruis, zit een vogel die symbool staat voor de haan die één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende, dat wil zeggen: dat hij zich Jezus niet herinnerde.

We zien het hele tafereel van het leven en de dood van een mens uitgebeeld in de rotsschildering van Lascaux - en natuurlijk is dit een interpretatie. De jager is overleden na de confrontatie met de Bizon; zijn ziel, gepersonaliseerd in de vogel, reist op naar elders en zijn herinneringen blijven verbonden met de aarde.

Lascaux, Birdman with Bison

Zie voor meer informatie over Lascaux de fantastische website http://www.lascaux.culture.fr/.

donderdag 16 maart 2017

Nederland en de druiven der gramschap

In de jaren 70 kwamen gastarbeiders naar Nederland. Zij kregen een werkvergunning voor 12 maanden. Aan het eind daarvan werd besloten of verlenging zinnig was. Van gezinshereniging, laat staan permanente vestiging was geen sprake. Tot op een dag iemand bij de PvdA bedacht dat er een enorm potentieel aan kiezers zomaar lag te verstoffen op de plank. In die tijd was in de islamitische wereld het socialisme een populaire ideologie en politiek veel belangrijker dan de islam zelf. Dit inzicht leidde tot het rampzalige besluit om van tijdelijke arbeidsmigranten permanente burgers te maken, hen aan te moedigen hun families hierheen te halen en alle mogelijke middelen in te zetten om het deze mensen naar de zin te maken. Lees: doe vooral zoals je thuis doet en trek je niets aan van Nederland.

Dit besluit legde de PvdA aanvankelijk geen windeieren. Tientallen jaren profiteerde deze partij bij de verkiezingen van de genegenheid binnen de migrantengemeenschap voor die lieve meneer den Uyl. Deze weldoener had, toen het werk allang over was, hun uitkeringen en theehuizen betaald, culturele centra (lees: moskeeën) gesubsidieerd en het behoud van de eigen culturele identiteit gepropageerd. En de VVD, het CDA en al die andere opportunisten zagen het aan en deden er het zwijgen toe. De goedkope arbeidskrachten vervulde tijdelijk een behoefte in de industrie vlak voordat de automatisering definitief zijn intrede deed en al die arbeidskrachten thuis kwamen te zitten. Landverraad zou je het met terugwerkende kracht moeten noemen.

En toen op een dag ontsprong er aan de schoot van de PvdA een tweeling die zich Denk noemde. En weg waren je kiezers die zo lekker hun eigen cultuur mochten genieten. Karma is a bitch, he Lodewijk.

Dankzij veel doorzettingsvermogen, verstandige ouders en een flink portie individuele wijsheid hebben een behoorlijk aantal kinderen uit deze gezinnen de mogelijkheden van onze samenleving begrepen en gegrepen. Zij zijn deel geworden van ons leven. Ik heb zelf over de loop der jaren met een aantal van hen mogen samenwerken. Prima mensen en collega's, soms beter dan de ontevreden en eeuwig zeurende 'blanke' Nederlander. En juist voor deze mensen vormt de opkomst van Denk de grootste bedreiging.

Maar ik heb in de jaren 90 ook les gegeven aan 2 VMBO klassen. Daarin zaten veel Marokkaanse en Turkse jongens die niet alleen geregeld mot met elkaar hadden, ze zochten ook voortdurend de confrontatie met de politie; puur om bevestigd te zien dat 'wij' de pik op ze hadden. Die jongens zaten zwaar met zichzelf in de knoop omdat ze door gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal en omgangsvormen (idem voor hun ouders) vaak op een te laag schoolniveau terecht waren gekomen. De schuld aan zichzelf of hun ouders geven stuitte op psychische bezwaren dus waren wij Nederlanders de oorzaak van hun falen. Maar natuurlijk voelden ze hoe het werkelijk zat. De onvermijdelijke zelfminachting leidde in later jaren tot zelfvernietiging en straatterreur. De maatschappij werd een spiegel waarin het negatieve zelfbeeld genadeloos bevestigd werd.

maandag 13 maart 2017

Verborgen tussen de ringen van Saturnus

Aflopen dagen slingerde NASA bijzondere foto’s van de ruimtesonde Cassini-Huygens de wereld in waarop te zien is dat de maan Pan van Saturnus een wel heel bijzondere vorm heeft.


Zie ook https://www.nasa.gov/image-feature/jpl/cassini-reveals-strange-shape-of-saturns-moon-pan.
Met name de symetrie van het object is verbluffend en roept een hoop vragen op, waarvan voorlopig de belangrijkste is: welke toestand heeft geleid tot deze vorm? Laten we wel zijn: in de ruimte is geen sprake van enige weerstand. En deze maan is geen kiezel die is afgesleten in een rivier.

Toch is Pan niet de enige maan van Saturnus met een vreemde vorm die doet denken aan twee op elkaar gezette helften. Enige jaren geleden verschenen er al foto's van de maan Lapetus:



Het wonder van het universum is ooit het beste verwoord door Galileo Galilei:
"The sun, with all those planets revolving around it and dependent on it, can still ripen a bunch of grapes as if it had nothing else in the universe to do."


donderdag 9 maart 2017

Ik was een kind, een jongeman, niet ouder

Langs de lange gracht
Zijn beelden verzonken
En dagen die niet te niet wilden gaan.

Ontwend aan de rechte weg
Vervloog de tijd uit mijn gedachten.
Verstopt de nacht het licht van morgen?
Als een zeepbel losgelaten in de wind.

Omhoog geslingerd in de diepte
Hoogtevrees voor elke dag
Woorden die onzinnig lijken
Mijn leven werd een kromming in de eeuwigheid.

Dyēus patēris - Dyaus pitar - Iuppiter - Jupiter- Hemelse vader


Laatste nieuws: https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasas-europa-flyby-mission-moves-into-design-phase

...HAL begins repeatedly broadcasting the message...

ALL THESE WORLDS ARE YOURS - EXCEPT EUROPA.
ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

ALL THESE WORLDS ARE YOURS - EXCEPT EUROPA.
ATTEMPT NO LANDINGS THERE.
(2010: Odyssey Two)



Update dies Iovis 16/03/17: Trump Cancels Europa Lander
http://www.theverge.com/2017/3/16/14942200/nasa-budget-plan-trump-administration-cuts
De flyby-mission genaamd Clipper lijkt vooralsnog door te gaan.

Bovendien heeft ESA besloten tot een eigen missie naar Jupiter waarbij ook langs Europa wordt gevlogen.

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ESA_s_Jupiter_mission_moves_off_the_drawing_board


maandag 27 februari 2017

Who's afraid of red, orange and blue



NASA explains the true color of Mars, Orange filters on the exploration Rovers revealed at this link: http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA16799

Waarom zoeken we naar een 'earth-like planet in the habitable zone' lichtjaren van hier als we er een om de hoek van de deur hebben? Die vraag heeft Elon Musk zich ook gesteld (en reeds beantwoord).

zondag 26 februari 2017

De mechanieken van het kwaad

Mensen die een wrede aanleg vertonen zijn meestal als kind of adolescent herhaaldelijk lichamelijk of geestelijk mishandeld door iemand waar de persoon groot vertrouwen in stelde. De mishandeling vindt in veel gevallen plaats als straf voor een fout, vergissing of eenvoudige onhandigheid. De eigenwaarde raakt beschadigd en de persoon is steeds minder in staat om van zichzelf te houden. Misschien zou je denken dat de herinnering aan de mishandeling het kind later behoedt voor dezelfde fout. Maar het tegendeel is waar. Voor het slachtoffer dreigt de behoefte om in zijn leven pijn toe te brengen aan een ander omdat hij zichzelf onwaardig acht en hij opnieuw zijn staf moet ondergaan. De herbeleving van de straf versterkt het negatieve zelfbeeld. Hij zal direct daarna walging ervaren over zijn daad, zijn negatieve zelfbeeld bevestigd zien en een nog grotere psychische nood ervaren. Het zelfversterkende en zelfvernietigende mechanisme kan alleen beeindigd worden door een onmiddellijk mentaal besluit om nooit meer toe te geven aan de pathologische behoefte jezelf te bestraffen door middel van geweld jegens een ander. Dit besluit opent de weg naar langzame genezing. Vereist is een onbarmhartige eerlijkheid jegens jezelf en hulp aan mensen die anders ten prooi waren gevallen aan jouw zelfvernietiging.

De oorsprong van het wrede gedrag kan generaties ver terug liggen waarna het kwaad generatie op generatie volgens bovenstaand mechanisme is doorgegeven. Het proces slijt zijn patroon uit in autoritaire structuren met sterke taboes over traditionele misstanden, peer pressure en onderdrukking van de eigen verantwoordelijkheid. Geweld is daarin doorgaans geinstitutionaliseerd en het gebruik ervan wordt beloond. Voorbeelden zijn te vinden op alle niveaus, van families via studentenverenigingen, gangs en sociale elites tot natiestaten en zelfs religies.

zaterdag 18 februari 2017

Aanvullingen bij 'Dr. Heywood Floyd en de monoliet: Shine On You Crazy Diamont': De heilige graal

Binnen de NASA heeft in de jaren 60 een project gelopen waarin geprobeerd werd om dolfijnen de menselijke (Engelse) taal te leren. Het project stond onder leiding van George Bateson maar het was vooral Margaret Lovatt die het werk uitvoerde. Uiteindelijk ontwikkelde zich een heel intieme relatie tussen Margaret en een dolfijnenmannetje met de naam Peter. Zonder in de details van het onderzoek zelf te treden, deze zijn op internet of in boekvorm voldoende voorhanden, moet de vraag gesteld worden waarom juist NASA zich met dit onderzoek in liet. Welk motief lag ten grondslag aan de beslissing om een dergelijk onderzoek te financieren? Een mogelijk antwoord op deze vraag wijst naar voorbereidingen voor (toekomstig) contact tussen het menselijke ras en buitenaards biologisch leven (EBE's). In dit verband is het opvallend dat de resultaten van Bateson/Lovatt opnieuw in de belangstelling staan bij de ruimtevaartorganisatie nu NASA haar onderzoek is gestart naar een mogelijke gigantische zoutwateroceaan die aanwezig is onder het bevroren oppervlak van de maan Europa die rond Jupiter draait. Het water van deze oceaan schijnt (bij benadering) dezelfde chemische samenstelling te hebben als het water op aarde. Op dit moment werkt de ruimtevaartorganisatie aan een missie om de aanwezigheid van leven in deze oceaan op Europa aan te tonen.

Wie bereid is verder te denken kan zelfs een link leggen met de theorie van Robert Temple die hij in zijn boek The Sirius Mystery heeft uitgewerkt. In deze theorie wordt op basis van overtuigend antropologisch onderzoek naar specifieke astronomische kennis binnen de Dogon cultuur in West-Afrika, betoogd dat onze beschaving haar oorsprong vindt bij inmenging door amfibische wezens genaamd de Nommos afkomstig uit het sterrenstelsel Sirius. Uit een gecombineerde herinterpretatie van de Oannesmythe en het Gilgamesj epos zou blijken dat de Dogon astronomische kennis bezit die in een ver verleden door bezoekers aan de mens is overgedragen. De Oannesmythe gaat terug op Soemerische bronnen en verhaalt van amfibische wezens die ooit uit de wateren van de Perzische Golf opdoken en de Soemeriers de schriftkunst aanleerden om zo de basis te leggen voor de Soemerische cultuur en vervolgens de menselijke beschaving. Informatie over deze oorsprong zou encrypted aanwezig zijn in Egyptische kennis, in de planologie van het plateau van Gizeh en in een aantal Griekse mythen zoals die van het Gulden Vlies. De legende wil dat deze wezens de Nommos ooit zullen terugkeren naar Aarde na eeuwen in een waterrijke en perfecte sphere of kunstmaan in hyperslaap te hebben doorgebracht. En het toeval wil dat Europa zo'n perfecte sphere is.

In de roman Parzival van Wolfram von Eschenbach wordt de (heilige) graal 'Lapsit Exillis' genoemd. Hoewel geen enkele vertaling van de term Lapsit Exillis onomstreden is, wordt altijd verwezen naar een hemelse steen. Lapsit Exillis wordt uitgelegd als 'Steen uit de Hemel' (Lapis ex Caelis), 'Het viel uit de Hemel' (ex Lapsit Caelis), 'Steen van de Heer' (Lapis Erilis), 'Steen der Wijzen' (Lapis Elixir) of zelfs 'Steen van de Verbanning' (Lapis ex Exilis).

Wat de precieze vertaling ook is, Lapsit Exillis benoemt zoiets als de monoliet uit de roman A Space Odyssey van Arthur C. Clarke. Eenzelfde hemelse steen komt in de Egyptische beschaving voor als Benben-steen, in de Griekse als Omphalos, in het Jodendom als Foundation Stone, in de Islam als Zwarte Steen en binnen de Vrijmetselarij als Eerste of Hoeksteen.

Van de Foundation Stone kennen we zelfs de afmetingen. Deze steen zou namelijk het grondvlak vormen van de Ark van het Verbond en die wordt in het Bijbelboek Exodus beschreven als 120.4 bij 72.24 cm. Deze verhouding wederom tussen de lengte en de breedte is vergelijkbaar met die van het filmformaat waarop de film 2001: A Space Odyssey geschoten is (wat de film zelf tot een soort eigentijdse monoliet maakt) en dat van de monoliet uit het verfilming zelf.

Codex Hammurabi
Naast het wetboek beeldt de stele 2 volwassen figuren uit. Maar als de linker een volwassen man voorstelt, van welke grootte is dan de zittende figuur?

vrijdag 17 februari 2017

Schilderslinnen

Paarden in de uiterwaarden bij Wageningen

maandag 6 februari 2017

Eenheid in veelheid

Als er geen eenheid aan de veelheid ten grondslag ligt, waaruit is dan de veelheid ontstaan?

De paradox van het atheisme

Hoe kan je het bestaan ontkennen van iets dat volgens jou niet bestaat?

Pleidooi voor genetische manipulatie of virtuele incarnaties

De mogelijkheden van ons lichaam bepalen de reikwijdte van ons bewustzijn.

donderdag 2 februari 2017

Gods wegen gaan over water

Ik heb me vaak afgevraagd hoe het komt dat alle problemen die je ervaart in je leven als water van je afglijden zodra de boot de haven verlaat. Tot ik me realiseerde alle problemen in de wereld, dat alle politiek en alle wetten maar over 1 ding gaan: dit is mijn stukje grond. Water daarentegen kun je niet opdelen. Op het water is de mens vrij van zaken en zonder zorgen. Daar is hij waarlijk mens. Iets vergelijkbaars geldt ook voor de woestijn.

God beoordeelt de dader, de mens beoordeelt de daad

Als in het strafrecht, zoals door mr. Moszkowicz sr. is betoogd, niet de daad maar de dader terecht staat, waarom hebben we ons strafrecht dan niet zo ingericht dat de daad bestraft kan worden ook als voor de dader verzachtende omstandigheden zijn aan te wijzen. Dit laatste mag het geval zijn, maar mag geenszins de bestraffing van de daad beïnvloeden, hooguit ons oordeel over de dader. Dat laatste wederom  is niet aan ons.

maandag 2 januari 2017

Fenomenologie van de tijd

Hoewel tijd gratis is geldt dat hoe ouder je bent, des te kostbaarder tijd wordt.

De poppenmeester

Zoals natuurwetten ons helpen om natuurkundige verschijnselen te duiden, zo is kennis van sociale mechanica noodzakelijk om te snappen welke krachten de geschiedenis vormgeven. Je moet je goed bewust zijn van de voortdurende overgang van evenwicht naar beweging onder invloed van macht in al zijn verschijningsvormen.
En zoals een illusionist zijn publiek met veel gebaar afleidt om zijn werkelijke bedoeling te maskeren, zo leiden de media de burgers af van wat er werkelijk op het wereldtoneel gaande is.