woensdag 25 oktober 2017

Echnaton en Putin: Terugkeer van de Mummie

Wie de Russische politiek wil begrijpen moet vooreerst snappen dat Rusland zichzelf altijd heeft beschouwd als rechtmatige voortzetter van het Oost-Romeinse of Byzantijnse rijk. De dubbelkoppige adelaar is zowel het wapen van Rusland als van Byzantium en verbindt beide rijken over de tijd heen. De stad Byzantium kreeg later de naam Constantinopel en is nu het huidige Istanbul. De laatste titulaire Imperator Constantinopolitanus was Andreas Palaeologus die in 1502 stierf. Zijn zuster Sophia was gehuwd met grootvorst Ivan III van Moskou die zichzelf een jaar na de geboorte van hun zoon de titel 'Tsaar van Rusland' gaf. Hij beschouwde Moskou als het Derde Rome (na Rome zelf en Byzantium/Constantinopel) en zijn imperium als een voortzetting van het Byzantijnse Rijk. Van dit imperium is Putin de leider.

Het Oost-Romeinse rijk verschilde qua cultuur hemelsbreed van het oorspronkelijke, West-Romeinse rijk met als hoofdstad Rome. Rome stond voor een pragmatische, tolerante en rationele levenshouding die gekoppeld was aan een democratische bestuursvorm. Byzantium daarentegen kenmerkte zich door een weelderig hofleven, vergoddelijking van de keizer en een absolute machtsvorm waarin kerk en staat verenigd waren.

Deze cultuurkenmerken had het Byzantijnse rijk overgenomen van de Perzische beschaving waarmee het een belangrijk cultuurgebied deelde, namelijk het huidige Turkije, Syrie, Iran, Israel, de Egyptische Nijldelta en Libie. Het Oost-Romeinse rijk vormt in veel opzichten de opvolging van de Perzische beschaving. Daarmee is een belangrijk verband gelegd tussen Rusland en dit grote cultuurgebied. Nu dit gebied het toneel is geworden van grote conflicten en afschuwelijke oorlogen, beantwoordt Rusland aan haar historische roeping en laat Putin zijn invloed gelden. De Russische president is als opperbevelhebber van het Rode Leger de belangrijkste factor geworden in de regio. Binnen Rusland zelf heeft Putin natuurlijk al jaren de absolute macht.

Het oudste voorbeeld van een vergoddelijkte machthebber is de Egyptische farao. Dit gold zeker voor farao Amenhotep IV. Deze farao deed het ondenkbare: hij schafte het Egyptische veelgodendom af, vestigde het monotheisme met zonnegod Aton als symbool van de enige godheid en iinstalleerde zichzelf als Opperpriester.
Aton, de zonneschijf, erkende hij als het symbool van de ene godheid, de grondslag van het leven zelf, het symbool van licht, waarheid en vreugde. Daarmee bracht hij een revolutie in het religieuze denken tot stand (vergelijkbaar met de wetenschappelijke revolutie door Copernicus 28 eeuwen later) en verenigde hij de wereldlijke en religieuze macht in zichzelf. Ook hernoemde hij zichzelf tot Echnaton (toegewijd aan of zoon van de zonnegod). Er zijn voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat Echnaton de grondlegger is van het Joodse en vervolgens het Christelijke monotheïsme. Er is dus via het Oost-Romeinse rijk zelfs een directe lijn tussen het oude Egypte en het huidige Rusland, tussen Echnaton en Putin.


De afstamming van Putin is op zich al een mysterie. De genealogie komt niet verder dan zijn grootvader Spiridon Putin. Je zult tevergeefs op internet zoeken naar een ander met de naam Putin. Mogelijk stamt de familie Putin af van de Putyanin clan, één van de oudste clans in de Russische geschiedenis en alleen om die reden al van adellijk niveau. In dat geval is het heel waarschijnlijk dat de familie gelinkt kan worden aan vele adelijke families in Europa.

Wat verder opvalt is dat Putin zeer goede relaties onderhoudt met de Joodse Chabad beweging. De beweging heeft invloed in het Kremlin (sommige olichargen zijn Chabad aanhangers) en in de Russische gemeenschap (Putin heeft als opperrabbijn in Rusland een Chabad-lid benoemt)*. Nog weer een aanwijzing voor het bestaan van zeer oude verbanden.

*Overigens heeft deze beweging tegenwoordig ook vaste voet aan de grond in de VS; Trump's joodse schoonzoon Jared Kushner is lid van Chabad.