woensdag 15 februari 2012

Return to the dark side of the moon

Nu bekend is geworden dat president Eisenhower in de jaren 50 drie maal contact zou hebben gehad met buitenaardse afgezanten laait de discussie weer op over de waarschijnlijkheid van contact met intelligent buitenaards leven. Het argument dat meestal gebruikt wordt tegen deze waarschijnlijkheid concentreert zich op het window of opportunity of de unieke kans dat bezoek van intelligent buitenaards leven samenvalt met het moment dat de mens sowieso in staat is dit leven waar te nemen. Gegeven dat het heelal bijna 14 miljard jaar oud is en wij nog maar zo kort serieus onderzoek doen naar de ruimte buiten ons, is de kans van een ontmoeting minder dan minimaal. In de tijdspanne van het universum is de aanwezigheid van de mens een seconde en de moderne samenleving 1/100 daarvan.

Wat de aanhangers van dit argument vergeten is dat er helemaal geen sprake hoeft te zijn van een unieke kans om de eenvoudige reden dat intelligent buitenaards leven hier altijd al geweest is, of in ieder geval zolang de mens bestaat. Veel archeologische en kunsthistorische artefacten ondersteunen deze aanname.

Of buitenaards leven in enigerlei vorm bestaat is zelfs voor het Vaticaan geen vraag meer. José Gabriel Funes, Jezuït en hoofd astronomie van het Specola Vaticana zei tijdens een conferentie over dit onderwerp in 2009: 'Net zoals er talloze levensvormen op Aarde zijn, kunnen er andere wezens, ook intelligente, (op andere planeten) bestaan, eveneens geschapen door God. Dat is niet in strijd met ons geloof, want wij kunnen geen grenzen stellen aan de creatieve vrijheid van God.'

Val Camonica, Italie, 10.000 v. Chr.