woensdag 25 mei 2011

In de nacht zag ik de hemel

De maan staat aan de hemel als iets buitenaards, zei de man geschokt. Ik keek op en zag een circel van bladgoud volharden in haar glans. Als iets buitenaards, dacht ik. Is het heelal al zo van de mens?

donderdag 5 mei 2011

Die Hitlerfrage

De jodenvervolging was niet slechts een onderdeel van de tweede wereldoorlog als uitvloeisel van de rassenleer; de concentratie en vernietiging van de joden was het belangrijkste doel van de nationaal-socialistische onderneming. Pas als je dit uitgangspunt accepteert begrijp je Hitlers oorlogsmotieven: europa te overweldigen en af te grendelen om de endlosung te kunnen realiseren.

Mensen die nog steeds twijfelen aan de persoonlijke betrokkenheid van Hitler bij de shoah zijn niet goed wijs. Nog in januari 1939 heeft hij zijn ware bedoeling en het doodvonnis over de joden uitgesproken tijdens zijn speech in de Reichtag: "Wenn es dem internationalen Finanzjudentum in und außerhalb Europas gelingen sollte, die Völker noch einmal in einen Weltkrieg zu stürzen, dann wird das Ergebnis nicht der Sieg des Judentums sein, sondern die Vernichtung der jüdischen Rasse in Europa!"

Natuurlijk wist Hitler toen ook wel dat hij die wereldoorlog een paar maanden later zelf zou starten.